Pálení Raku

03.09.2009 23:44

 

 

 

Dobrý den, chtěl bych se trochu podělit o dojmy z našeho pálení Raku v Netřebý.

Ranní probuzení nevěštilo vůbec nic dobrého, zatažená obloha s drobným deštěm po týdenních přípravách moc pohody nepřidala.

Zbývalo doglazovat několik kusů přežahu a honem naložit pec.  Najednou se těžké mraky začaly rozestupovat a daly nám naději, že  odpoledne bude krásně. Sluníčko nás nezklamalo. Ještě před dopálením první pece se začali sjíždět první návštěvníci (kromě těch, kteří spali u nás doma). Během dne se z našeho domu stal „průchoďák“ plný lidí, někteří vůbec nevěděli o jakou keramiku jde a odcházeli nadšení z nečekaného zážitku, co se s keramikou dá dělat.

 

  Druzí už o raku něco věděli a těšili se na neopakovatelný zážitek. Být přímo u výpalu bylo pro mnohé obohacujícím poznáním. Proces výpalu jim pomohl víc pochopit tuto techniku.  Nejnadšenější byli ti, kteří si sami naglazovali připravené kousky přežahu a byli přímo u zrodu barev, které raku pálení umožňuje. Určitě si každý víc považuje kousku keramiky, ke kterému má nějaký příběh a může ho vyprávět přátelům. Pokud sám může ovlivnit výslednou barevnost, jak glazur, tak střepu při redukci, stává se hlavním aktérem tohoto příběhu.

 

Bydlíme ve vesnici, která má jen 80 obyvatel. Naším domem prošla půlka vesnice s celým příbuzenstvem, které se sjíždí každý rok poslední víkend o prázdninách. V tomto termínu se koná u nás v hasičárně loučení s prázdninami = skvělá to akce s opékáním prasátka a živou kapelou. Výpal zaujal většinu návštěvníku, stejně tak ocenili buchty, koláče a hlavně vdolky, které napekli naši kamarádi.

Přes prázdniny jsem trochu zrekonstruoval galerii přímo v našem domě a tak je možné si prohlédnout a případně zakoupit naše výrobky přímo na místě.

 

Určitě tuto akci zopakujeme, zatím ještě nemáme přesný termín. Dáme včas vědět, aby si případní zájemci mohli udělat volno s předstihem. Uvažujeme o říjnu nebo listopadu.

Děkujeme všem kteří přišli a těšíme se na další zájemce.

 

 

 

 

 

 

Rádi vás uvidíme v naší malé galerii přímo vedle dílny, kde si můžete všechny výrobky prohlédnout a i zakoupit.

Anketa

Jste ochotni nakupovat keramiku přes internet?

Ano (710)
Ne (257)

Celkový počet hlasů: 5758